樂活APP免費下載
免費會員登記
關於我們

歡迎, 訪客
用戶名稱: 密碼 記住密碼

話題: 關節健康

中佬腰痛睇醫生(第一篇: 飲酒冇事, 搬酒出事) 6 年 6 個月前 #121

一個中佬朋友,飲酒冇問題,搬酒就出咗問題。三年前在一次搬完一箱酒後,當晚已覺得腰骨尺尺痛,佢以為卒咗松節油就無事。但是。。。。

最近這一年,腰痛漸漸嚴重,間中瞓唔著,痛楚由腰部直落到小腿。我這朋友和一般香港男性的通病,就是鴕鳥,當睇唔到,諱疾忌醫,拖得要拖,直至最近晚晚瞓唔到。

這位朋友其實識醫生無數...也是醫療界人...但都是忍住先...

終於決定找一間新醫院,試下....

由於痛楚近腎部,醫生建議詳細檢查,也睇吓有冇腎石或前列腺有冇問題。
這個睇病過程,值得大家分享(待續)

LH
最後修改原因: 6 年 6 個月前 來自 Louis Hui (活動策劃伙伴).
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第二篇: 現代版白衣天使) 6 年 6 個月前 #122

小時候,我們被灌輸的護士形像是白衣天使。隨著我們長大後,實際版是與讀書時課本告訴我們的形象(南丁格爾)是完全唔同。基本上以我的經驗,大部分天使都是黑口黑面,十問九唔應,有時仲閙你多事。佢哋話工作壓力大喎,其實病人在這陌生環境壓力仲大呢,係唔係應該接受這黑面的服務呢。

但我在這次陪診的經驗令我刮目相看。改變了!!!

首先制服顏色舒服,養眼,配搭友善的笑容已令中佬和我在於放鬆狀態。

在在問卷時,天使問中佬,你最近有冇暴瘦?中佬回答話"暴肥似D"。(中佬心在想 - good question, 無暴瘦表示前癌症的問題不大,放心啦)

到量血壓時,我八卦多口問点解我每次我係診所量血壓都比平時高十度八度。天使面帶笑容就話"先生,D個係好正常現,叫做"白袍效應"(White coat hypertension),因為緊張而血壓升高"。 我心諗,佢竟然回答我,無覺得我阻著佢做嘢。專業,俾個大Like佢!

最後,中佬講述佢在照CT時(照脊骨和腰部),他突然感覺有幽閉恐懼症 (Claustrophobia),佢十分驚恐,馬下襟咗緊急停机制。天使立刻走過去,安撫中佬,也送上一杯溫水,再解釋這CT的運作,建議轉換入CT机的位,在Ready 後再做。(詳情,下回分解)

這次體驗,我記起小學書本的南丁格爾精神,她把病人於她專業的第一位。白袍只是有型(tangible)的東西, 服務精神才是無型(intangible)的東西, 是病人,家人和朋友所需要的切身感受經驗,與醫院型像掛勾。

待績。。
#腰痛
#南丁格爾
#白衣天使
#中佬腰痛
LH
最後修改原因: 6 年 6 個月前 來自 Louis Hui (活動策劃伙伴).
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第三篇: 福爾摩斯,找出原兇) 6 年 6 個月前 #123

根據美國的WebMD網站,痛楚有二百幾種原因。靚仔醫生究竟係要點找出病因呢?

首先他從問卷中的答案已知道中佬冇暴瘦,癌症机會比較微。

所以靚仔建議用CT同磁力共振MRI, 檢查脊骨,腰部軟組織包括腎臟。

CT幅射性相對比較強,過程短,而MRI 則時間長,要躺入机器十分鐘,空間有壓逼感,仲有舊嘢不停咁嘈係個頭不停地轉三十分鐘,人都癲。上期講過中佬頂唔住幽閉恐懼症 (Claustrophobia), 佢要等心情平靜後才做第二次才完成。所大將來做MRI 要有心理準備。

我覺得做MRI之前, 尤其第一次做的, 護士或放射性技術人員可多一些解釋,令人有心理準備,私家醫院可以在這方面做得貼身D。

覆診時中佬去睇成績表,今次趁這次机會我去做陪診義工,順便去學醫學知識。中佬自已都心大心細,以佢的醫療知識,應該係腎石或腰骨的問題,如果是腎石,咁就要入廠住兩日俾人揼石仔(腎石)。但似終要見到份報告先知道。

靚仔醫生好細心去解釋這份報告," 恭喜你,報告話你冇腎石,但係從圖片和電腦顯示你的腰椎盤之間有點鬆咗,腰部肌肉已鬆弛,神經線受壓迫所以痛到落腳趾,係腰骨早期退化現象。有一個小問題,從圖片見到一個脂肪瘤,但此瘤好少會病變,可以不理",中佬你食得太好就係咁㗎啦。

我是第一次見到電腦上的CT同MRI圖片,靚仔專業地移動滑鼠觀看腰部照片,我突然覺得佢好似用把刀切緊Iberia Ham(黑毛豬醃肉), 每一片都清清楚楚見到它的結構, 對於腰部狀況一清二楚。現代醫療科技真是誇啦啦!

中佬終於找到了腰痛的元兇,但有什麼相對解決的方案呢?痛咗三年真是影嚮生活質素。
靚仔解釋"鍛鍊肌肉強度可以將腰椎盤慢慢拉回正確位置,腰椎神經線減少受壓會減少痛楚。可以去拉筋,做瑜伽係有幫助。這是中長期做法。長遠最好去游水和正確地在運動場跑步"。
"短期內可以做下物理治療,用紅外線或沖擊波可減少痛楚,如有需要可以食止痛藥, 但今次可以選擇食或唔食,自己決定"。

年紀大,机器壞。机器運得多也要保養。中佬今次得到全面性中肯解決方案,當然要付出$$$. 佢張醫療費用係多少錢,用什麼分式找數,結尾篇下回分解。

待續..
LH
最後修改原因: 6 年 6 個月前 來自 .
本論壇禁止訪客發言
我們想說:感謝您!: 王莉莉

中佬腰痛睇醫生(第四篇: 埋單找數$$$結尾篇) 6 年 6 個月前 #124

上篇講完優質快速服務和方案。大多數中產是要清楚流程,知道預算同要計數。

從有介紹信到診斷(前後共四天),張單係點計數呢?

急症室門診。 $320
X 光照片。 $270
介紹信轉骨醫

第一次專科門診 $1,000
交通費 $168
MRI 和 CT做影費 $10,310
第二次專科門診 $1,000
交通費 $134
不用食藥, 藥費 $0
埋單共。 $13,202

中佬好彩有買保險,否則佢要在東區醫院排期,等99星期。到時腰骨已再退化多99星期,只有更多痛苦,更長手尾。男人條腰好重要。

中佬埋單可以轆卡,在ATM轉帳. 我亦見到在ATM旁邊有一部保險公司Kiosk。它可以直接聯系電話熱線查訽客户自己的医療保障計畫內容及打印claim form,十分方面。

D個故事教訓我哋,有病要早醫,否則貼錢買難受。,亦奉勸有健康在職人仕為自已,為家人打算,可以揀適合保險計劃。否則冇收入冇健康,只有保險公司揀你。

祝大家身體健康。

(完)

#中佬骨痛
#袁智斌醫生
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第四篇: 埋單找數$$$結尾篇) 6 年 6 個月前 #125

所以年青時必須做運動買保險
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第三篇: 福爾摩斯,找出原兇) 6 年 6 個月前 #126

醫生好細心
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第二篇: 現代版白衣天使) 6 年 6 個月前 #127

全是態度
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第一篇: 飲酒冇事, 搬酒出事) 6 年 6 個月前 #128

搬運姿態要正確
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第一篇: 飲酒冇事, 搬酒出事) 6 年 6 個月前 #129

less or no drink la
本論壇禁止訪客發言
我們想說:感謝您!: Louis Hui (活動策劃伙伴)

中佬腰痛睇醫生(第一篇: 飲酒冇事, 搬酒出事) 6 年 6 個月前 #130

忍唔到
LH
本論壇禁止訪客發言

【關節筋骨】一起床「腳後跟」痛到不行?4個「超簡單伸展動作」​,迅速根治「足底筋膜炎」免開刀! 6 年 6 個月前 #131

• Tremy Yu
  • Tremy Yu's Avatar
  • 離線
  • 初級會員
本論壇禁止訪客發言

【關節筋骨】一起床「腳後跟」痛到不行?4個「超簡單伸展動作」​,迅速根治「足底筋膜炎」免開刀! 6 年 6 個月前 #132

• Florence
  • Florence's Avatar
  • 離線
  • 中級會員
  • 收到的感謝: 1
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第三篇: 福爾摩斯,找出原兇) 6 年 5 個月前 #133

講咗咁耐,始終都係沒解決到腰痛問題,所謂查出病因但條腰仍然痛。我都碰過啲病人來睇時又話拍過片證實腰椎間盤突出,又有啲病人話拍片係生骨刺,我統統唔睇啲片,按我哋古法跌打去清瘀,結果少則二次多則五次,都解決晒問題。其實人一出世,背脊嗰條神經都俾周圍柔軟的筋腱肌肉包圍住,點解嗰時又唔痛依家先痛呢?係因為瘀血嘅原因,古代中醫有個理論“瘀血唔除,新血唔生”,包圍住神經啲筋腱肌肉由於瘀血存在,得唔到新鮮血液嘅濡養,逐漸變硬化,喺X光或MTR睇片就係白色,啲報告就話係骨刺或椎間盤突出壓迫神經而腰痛。如果將啲瘀血清走,啲肌腱有血營養而柔軟返唔頂住神經,腰痛味拜拜囉。
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第三篇: 福爾摩斯,找出原兇) 6 年 5 個月前 #134

回覆: 講咗咁耐,始終都係沒解決到腰痛問題,所謂查出病因但條腰仍然痛。我都碰過啲病人來睇時又話拍過片證實腰椎間盤突出,又有啲病人話拍片係生骨刺,我統統唔睇啲片,按我哋古法跌打去清瘀,結果少則二次多則五次,都解決晒問題。其實人一出世,背脊嗰條神經都俾周圍柔軟的筋腱肌肉包圍住,點解嗰時又唔痛依家先痛呢?係因為瘀血嘅原因,古代中醫有個理論“瘀血唔除,新血唔生”,包圍住神經啲筋腱肌肉由於瘀血存在,得唔到新鮮血液嘅濡養,逐漸變硬化,喺X光或MTR睇片就係白色,啲報告就話係骨刺或椎間盤突出壓迫神經而腰痛。如果將啲瘀血清走,啲肌腱有血營養而柔軟返唔頂住神經,腰痛味拜拜囉。

已找到腰椎退化。肌肉訓練後已好轉
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第四篇: 埋單找數$$$結尾篇) 6 年 5 個月前 #135

袁醫生也有指出女士可以健康地跑出靚身材
LH
本論壇禁止訪客發言

【關節筋骨】一起床「腳後跟」痛到不行?4個「超簡單伸展動作」​,迅速根治「足底筋膜炎」免開刀! 6 年 5 個月前 #136

謝謝
LH
本論壇禁止訪客發言

【關節筋骨】一起床「腳後跟」痛到不行?4個「超簡單伸展動作」​,迅速根治「足底筋膜炎」免開刀! 6 年 5 個月前 #137

• Jonathan Liu
  • Jonathan Liu's Avatar
  • 離線
  • 鑽石會員
  • 收到的感謝: 17
試過真係幾實用,Tks
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第四篇: 埋單找數$$$結尾篇) 6 年 5 個月前 #138

• Jonathan Liu
  • Jonathan Liu's Avatar
  • 離線
  • 鑽石會員
  • 收到的感謝: 17

身邊好多朋友腰骨都有事!
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第四篇: 埋單找數$$$結尾篇) 6 年 5 個月前 #139

姿勢不正確
LH
本論壇禁止訪客發言

中佬腰痛睇醫生(第三篇: 福爾摩斯,找出原兇) 6 年 5 個月前 #140

肌肉鍛鍊好重要
LH
本論壇禁止訪客發言
建立頁面時間:0.140 秒
討論區核心: Kunena