樂活APP免費下載
免費會員登記
關於我們

歡迎, 訪客
用戶名稱: 密碼 記住密碼
閱讀分享會
  • 頁碼:

話題: 閱讀分享會

閱讀分享會 7 年 8 個月前 #1

• 樂活新中年
  • 樂活新中年's Avatar
  • 離線
  • 樂活管理員
  • 收到的感謝: 39
下次閱讀分享會,每人會帶幾本書來分享讀書的心得和得著,例如三毛、李碧華、心靈書籍等。
你亦可以放低些書本,跟有緣人交換。
更會加插電影分享環節!
最後修改原因: 7 年 2 個月前 來自 樂活新中年.
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #2

• Jonathan Liu
  • Jonathan Liu's Avatar
  • 離線
  • 鑽石會員
  • 收到的感謝: 17
李敖的傳统下的讀白,王尚義的野鴿子的黄昏,三毛的哭泣的駱駝,林燕妮的賴洋洋的下午,金庸,古龍,梁羽生的武俠小說,纪伯倫的先知……都是我喜愛的書。李怡,陶傑,李碧華,亦舒……亦是我喜愛的散文作家。其實你地吾知,吳蔼儀不單只是大律師,佢寫散文,寫金庸小說評論都好好。我希望有機會和你們一齊討論。
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #3

勁啊 Jonathan
本論壇禁止訪客發言
我們想說:感謝您!: Louis Hui (活動策劃伙伴)

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #4

• 離線
  • 鑽石會員
回覆: 勁啊 Jonathan

呢個係我既弱項,He,He
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #5

你都睇唔少書啊
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #6

• 離線
  • 鑽石會員
係呀,我好喜歡睇書,現在如果吾去打波,多數去圖書館,見到書好開心架。星相命理,佛經,哲學書籍,樣樣都看。遲D我會起到介紹幾本我最喜歡既書。(論壇一定要互動)
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #7

是的,我什麼都看,未退休前看政治,經濟,準備退休前看生態,腦的知識,營養,歷史,現在什麼都看和Healthy Aging.
LH
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #8

• 離線
  • 鑽石會員
雖然我乜書都看,但散文和哲學比較喜歡。
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #9

我讀理科,除了孫子兵法,沒有看過其他文學,現可開始睇
LH
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #10

• 離線
  • 鑽石會員
回覆: 我讀理科,除了孫子兵法,沒有看過其他文學,現可開始睇
有機會我帶一本文學書籍给你,看完你可能後悔點解吾讀
文科
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #11

好的,向你學習,左右腦發展
LH
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #12

• T Chow
  • T Chow's Avatar
  • 離線
  • 中級會員
  • 收到的感謝: 44
我是書蟲,甚麼都讀,需然中學讀理科,但各種小說都讀 (英文為主), 金庸小說都全讀過,很多英文名著也讀過。
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #13

• 離線
  • 鑽石會員
金庸,古龍既武俠小說我全部看過(十幾年前),金庸小說中最有英雄氣慨係喬峯。评論金庸最好既人係吴靄儀(出佐6,7本書),金庸也為她寫序!有機會大家討論下。
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #14

• 離線
  • 鑽石會員
古龍早期作品好差,我睇過一本,都吾知佢講乜,佢既成名作係'多情劍俠無情劍(卽小李飛刀),成名後寫過好多書。佢既書多數係一至二集。佈局金庸好好多。寫到人與人的感情我覺得古龍好。
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #15

• 離線
  • 鑽石會員
金庸同古龍最大既分別就係金庸比較理性,而古龍比較離地。我相信吾小我地D新中年比朱江演的李尋歡起雪中挑木的惨樣迷到。其實唸深一層佢係自己攞黎既,有乜理由将自己深愛的老婆和大宅,因好朋友喜歡,就送比佢,然後流落江湖。我睇過金庸甘多書,都無呢D情節(搶人老婆就大把),但係愈吾理性的野就愈受歡迎。
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #16

• IQ 博士
  • IQ 博士's Avatar
  • 離線
  • 版主
  • 收到的感謝: 4
古龍寫的絕代雙驕都好好睇
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #17

• 離線
  • 鑽石會員
回覆: 古龍寫的絕代雙驕都好好睇

小魚兒,花無缺
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #18

Liu Sir, 好欣賞你的深度閱讀!!
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #19

• 離線
  • 鑽石會員
回覆: Liu Sir, 好欣賞你的深度閱讀!!

Yeung Sir, 其實我個人都好有深度。he he
本論壇禁止訪客發言

9月份閱讀分享會 7 年 7 個月前 #20

我也有深度"近視"
LH
本論壇禁止訪客發言
  • 頁碼:
閱讀分享會
建立頁面時間:0.125 秒
討論區核心: Kunena